Angst vanwege toenemende criminaliteit..

 In Rubriek
angst

Berovingen, inbraken, geweld en verkrachtingen. Bijna dagelijks bericht de politie over criminelen die ook op klaarlichte dag toeslaan. De toenemende criminaliteit gaat het gros van de mensen op straat niet in de koude kleren zitten.

“Ik lijk wel heel relaxed nu ik hier zo zit, maar eigenlijk voel ik mij helemaal niet veilig”, vertelt een 45-jarige vrouw terwijl ze naar de Surinamerivier staart. “Elk moment kan ik aangevallen worden, dus daarom kijk ik regelmatig achterom.”

Vroeger kwam ze vaker naar de Waterkant, maar door de vele berichten die ze over berovingen leest blijft ze liever thuis. Als ze nu de straat opgaat neemt ze een taxi. “Criminaliteit is er hier altijd al geweest, maar wat ik nu allemaal hoor en lees heb ik in geen jaren gehoord.” Volgens de vrouw is het tekort aan werkgelegenheid door de financiële crisis de oorzaak van de toenemende criminaliteit. “Sommige mensen stelen en roven omdat ze niet willen werken, maar anderen doen dat omdat ze honger hebben en niet op een andere manier aan eten komen. Dat ze roven is natuurlijk niet goed te praten, maar dit laat wel zien wat honger met mensen kan doen.”

De armoede stijgt, vindt ook een vijftigjarige man die samen met vrienden op de steiger zit te ontspannen. “Door al die gekke berovingen moeten we alert zijn. Arme mensen zijn in staat om rare dingen te doen. Laatst bood een dertienjarig meisje me aan om seks te hebben voor geld zodat ze eten kon kopen. Toen ik zei dat ik dat niet wilde maar wel eten voor haar wilde kopen, krabbelde ze terug. Ze wilde alleen maar geld. Er zijn zeker mensen die van zo een meisje misbruik zullen maken” zegt hij, terwijl hij meewarig het hoofd schudt. “Armoede moet in theorie bestreden worden, maar dat is nog nooit ergens ter wereld volledig gebeurd. Water naar zee dragen noem ik dat. Ik vrees dat de criminaliteit en armoede alleen maar erger zullen worden.”

Bron: DWTonline – Ruth van der Kolk

 

Reageren