Merry Christmas Roy van Kust

 In Rubriek
roy2
Ondanks de enorme files en opstoppingen in het verkeer hebben we na een intense zoektocht door de binnenstad van Paramaribo Roy toch gevonden. Roy van Kust zijn verhaal hebben we eerder dit jaar geplaatst op het platform. Hij is 46 jaar en lijdt al 32 jaar een zwerversbestaan. Zijn ouders kwamen te overlijden toen hij rond de 14 jaar jong was waardoor hij niemand had die zich over hem ontfermde. Hij kwam hierdoor op straat terecht en leeft naar eigen zeggen van de “beetjes” die aan hem gegeven worden.

We parkeren en hij herkent ons meteen. Hij groet en wenst ons Merry Christmas. Op de vraag hoe zijn dag was antwoordt hij: “niet zo prettig”. Hij vervolgt: “ik wordt behoorlijk lastig gevallen door voorbijgangers die mij zien zitten hier. Er worden stenen op me gegooid en een heleboel tegen me gezegd. Als ik de situatie kon veranderen had ik dat gedaan, maar ik probeer mijn leven op deze manier door te brengen omdat ik geen uitweg heb. Ik val niemand lastig en zou het fijn vinden als mensen dat ook niet met mij zouden doen”. Niet leuk wat hij allemaal verteld. Vele daklozen zijn niet gestoord, ze hebben gewoon geen verblijfplaats. Aangezien ze niemand hebben om mee te praten, doen ze dat meestal met zich zelf. Soms ook nog in een taal die anderen niet verstaan, waardoor men ervan uitgaat dat we gek zijn aldus Roy. We horen hem aan en beloven hem dit mee te nemen in het artikel die we over hem zullen schrijven. Hij glimlacht en bedankt daarvoor.

Het is wederom die speciale tijd van het jaar. Velen brengen tijd door met vrienden en familie tijdens deze speciale dagen. Jammer genoeg heeft niet een ieder die luxe om tijd met een ander door te brengen deze periode. Roy is daar een van en dat hij het gezelschap fijn vindt blijkt uit de vele tori’s die hij te vertellen heeft. Na een halfuur geven we aan dat we zullen vertrekken en  hij zegt:”ook al hadden jullie niets voor me gebracht, alleen maar het feit dat ik behandeld ben geworden als mens en dat jullie tijd met me doorgebracht hebben doet me al heel goed”. We staan er niet bij stil hoeveel deze  Surinamers en anderen te kort komen. Als het nou even kan, deel en geef vooral aan diegene die het echt nodig hebben. Het hoeft niet perse een bordje eten of geld, maar aandacht en liefde kost niets en betekend ook heel veel.

Love Eachother – Merry Christmas – Loverstime

 

Reageren